Jezelf kunnen zijn, ook op je werk
Passwerk is een uniek concept, een uniek bedrijf met unieke mensen dat de kwaliteiten en talenten van mensen met een autismespectrumprofiel met een normale begaafdheid inzet voor het testen van software. Voor hun nieuwe kantoorruimte op de Corda Campus in Hasselt vroegen ze aan MiiLD om een passende en mensondersteunende werkomgeving te ontwerpen.
Mensen met autisme denken anders dan mensen zonder autisme. Ze hebben moeite met het snel en spontaan gebruik maken van context om de wereld om hen heen te begrijpen en in te schatten. Hierdoor hebben ze, veel meer dan mensen zonder autisme, nood aan duidelijkheid en voorspelbaarheid. Vaak hebben ze ook een andere zintuiglijke prikkelverwerking en kunnen over- of ondergevoeligheden van één of meerdere zintuigen hun welzijn sterk beïnvloeden. Daarnaast hebben mensen met autisme, net als iedereen, hun eigen persoonlijkheid, beperkingen en talenten én delen we allemaal dezelfde basisbehoeften. Een omgeving die hiermee rekening houdt en mensen hierin ondersteunt, zorgt op die manier voor rust en basiscomfort, zodat mensen zich goed voelen en beter kunnen functioneren.
Voor dit ontwerp zijn de uitganspunten dan ook enerzijds het creëren van een gestructureerde, duidelijke en leesbare omgeving en anderzijds dient deze omgeving tegelijk ook veilig, warm en voldoende huiselijk te zijn. Tenslotte is de zintuiglijke gevoeligheid een zeer belangrijke factor.
We zorgden voor een helder grondplan, met een logische inplanting van functies en logische looprichtingen en er werd zoveel mogelijk voor elke functie een aparte ruimte voorzien. Ook het aantal details werd beperkt om het overzicht te kunnen behouden. In het kantoor kan tevens op verschillende niveau’s gewerkt worden: in groep, in opleiding en één op één, zonder de basisopstelling van de verschillende ruimtes te moeten wijzigen. Bovendien is er een booth voorzien, een plek waar men zich kan terugtrekken indien daar behoefte aan is.
De inrichting van de werkruimte is zodanig opgesteld dat iedereen overzicht heeft op het gebeuren in de ruimte. Bovendien werden, om en om, de afzonderlijke werkplekken afgebakend met een zachte, halfhoge akoestische tussenwand, die het enerzijds mogelijk maakt individueel te werken met de nodige privacy en minimale afleiding t.o.v. de andere collega’s (wat concentratieverhogend werkt), maar tegelijk toch toelaat de ruimte in zijn geheel te blijven ervaren en het overzicht te blijven behouden.
Naast de leesbaarheid is ook de aankleding van de ruimten van belang, zodat mensen zich er veilig en op hun gemak voelen. Ook in een kantooromgeving is dit essentieel. Door het kiezen voor zachte materialen zoals tapijt op de vloer en bekledingen in stof en vilt, en zachte, harmonieuze kleuren met hier en daar een accent, krijgt een helder en gestructureerd plan toch een warme uitstraling en wordt het basiscomfort en algemeen welbevinden vergroot.
De rust om in alle stilte te kunnen werken
Verder werd er in het ontwerp maximaal rekening gehouden met de zintuiglijke gevoeligheid van mensen, in het bijzonder van mensen met autisme. Hierbij werden onnodige prikkels zoveel mogelijk vermeden en zijn andere prikkels gedoseerd, voorspelbaar én aanpasbaar gemaakt. Zo zijn licht en temperatuur per ruimte regelbaar. Er is ook bijzondere aandacht besteed aan de akoestiek in de ruimten: overdrachtsgeluid werd beperkt door plaatsing van akoestische tussenwanden, plafonds en deuren; de nagalmtijd in elke ruimte werd op het juiste niveau gebracht door toepassing van een akoestisch plafond, akoestische wandbekleding, vasttapijt op de verhoogde vloer en hier en daar vilten kussens als meubelbekleding. Bovendien zorgt het vasttapijt voor een stille beloopbaarheid en verplaatsing van bvb stoelen. Verder is de keukenruimte ook volledig afgesloten, waardoor eventuele geuren niet hinderen in de andere ruimten.
Ism Nathalie Verdonck en Procos
Interieurontwerp voor een nieuwe kantoorruimte voor mensen met autisme
Passwerk cvba so
mei 2015
Werken, Zorgen